De eerste 100 dagen van onze nieuwe directeur

Begin van het jaar is onze nieuwe directeur, Jan Schans, gestart. Zijn eerste 100 dagen bij RIJK zitten erop en wij zijn benieuwd hoe het nu met hem gaat. Wij stelden Jan 3 vragen:

Wat is je het meest opgevallen aan RIJK de afgelopen periode?
‘Ik vind RIJK een energieke, positief ingestelde en goed georganiseerde club. RIJK heeft een eigen identiteit. Dit heb ik gemerkt in de gesprekken die ik heb gevoerd waarbij alle medewerkers op hoofdlijnen hetzelfde vertellen over RIJK. RIJK is een organisatie met een open sfeer, is mensgericht en er zijn veel mogelijkheden voor de eigen ontwikkeling. Het is duidelijk dat iedereen deze eigen identiteit belangrijk vindt. Tegelijkertijd willen medewerkers zich ook verbonden voelen bij de manier van werken bij onze gemeenten, onze klanten. Die balans is cruciaal; een eigen professionele organisatie vormen én de klant goed aanvoelen. Daarnaast vind ik het eigen opleidingsprogramma bij RIJK bijzonder. Door het intern opleiden van medewerkers tot inkoopadviseur, ben je ook aantrekkelijk voor professionals die geen ervaring hebben in het inkoopvak.’

Wat heb je de afgelopen periode gedaan?
‘Door mijn ervaring als organisatieadviseur werk ik meestal van ‘buiten naar binnen’ en ga ik aan de slag met het vraagstuk van de klant. Maar nu wilde ik beginnen met het goed leren kennen van de organisatie en heb ik eerst met alle collega’s kennis gemaakt. Ook heb ik me verdiept in een aantal gemeenten en ben ik op bezoek geweest bij de gemeentesecretarissen van o.a. de gemeenten Diemen, Beverwijk en Ouder-Amstel. Uiteraard hebben we ondertussen ook een aantal bestuurlijke zaken uitgevoerd, het werk gaat immers gewoon door!’

‘De Philips slogan ’to make things better’ past dan ook goed bij mij’

En nu verder?
‘Ik ben bij RIJK gestart om de organisatie verder te helpen ontwikkelen. Grootse, meeslepende veranderingen zijn niet nodig. Maar ik ben wel altijd bezig met verbeteren. De Philips slogan ‘to make things better’ past dan ook goed bij mij. De focus voor de aankomende periode ligt dan ook op het in kaart brengen van dit verbeterpotentieel, waarbij het belangrijk is dat het hele team hierbij betrokken wordt.’