Duurzaam vervaardigde (bedrijfs)kleding is helemaal van deze tijd. We gaan er inmiddels zelfs een beetje vanuit dat de jassen, broeken en schoenen die we dragen op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze worden gemaakt. Maar het duurzaamheidsaspect van deze kleding zit hem niet alleen in het product. Hoe wordt die trui verpakt en hoe wordt afgeschreven en te vervangen (werk)kleding bijvoorbeeld verwerkt? Wil je echt duurzaam bedrijfskleding inkopen, dan houd je ook rekening met de wijze waarop de leverancier zijn of haar bedrijf heeft ingericht.
“Voor zowel de inkoop van de representatieve kleding voor de medewerkers van de afdeling Klant Contact, als voor de wettelijk bepaalde outfits voor de BOA’s en de werkkleding voor de buitendienst wilden we één leverancier.” Aan het woord is Lucia Groot, projectleider bij de gemeente Noordwijk. Samen met de inkoopadviseur van Stichting RIJK Maaike Sikkema dook ze voor de aanbesteding in deze materie. En wat zo simpel leek op papier, bleek in de praktijk lastig uitvoerbaar.
Recht- en doelmatig
“De aanvraag voor bedrijfskleding is super breed. We wilden veel. We wilden een grote collectie die op een duurzame wijze wordt geproduceerd. We wilden dit bij één leverancier inkopen die volledig duurzaam werkt. En we wilden rechtmatig en doelmatig inkopen. Het eerste en laatste ging redelijk eenvoudig, de tweede eis was echter ingewikkeld. Wanneer het over bedrijfskleding gaat, kom je vaak uit bij specialisten. En die kunnen niet altijd de hele range aan gewenste producten zelf leveren.”
Stichting RIJK had ervaring, echter nog niet in deze omvang. Een mooie uitdaging dus voor Maaike. Ze vertelt: “Na het eerste gesprek met Lucia ben ik op zoek gegaan en heb ik de markt verkend door eerdere aanbestedingen van RIJK en andere aanbestedende diensten in te kijken en ben ik simpelweg gaan bellen met verschillende leveranciers. Uiteindelijk konden we een helder programma van eisen opstellen, waarbij we de leveranciers verplichtten niet alleen met een goed product plus een passende prijs te komen, maar ook na te denken over duurzaamheid binnen hun eigen organisatie.”
“Wanneer bestelde kleding wordt geleverd, dan zijn de verpakkingen minimaal. Geen overbodig plastic of te grote dozen.”
Lucia: “Binnen de aanbesteding hebben we bijvoorbeeld gelet of de leverancier nog iets ‘goeds doet’ met de kleding die vervangen wordt. Zo hebben we nu voor alle afgeschreven kleding van de Buitendienst een bak staan waar het in gaat en uiteindelijk hergebruikt wordt. En wanneer bestelde kleding wordt geleverd, dan zijn de verpakkingen minimaal. Geen overbodig plastic of te grote dozen.”
Leerschool
Van deze aanbesteding heeft Lucia veel geleerd. “Inkopen is niet nieuw voor me. Integendeel. Maar deze keer vond ik het best ingewikkeld om de gewenste eisen te stellen en daarbij de juiste woorden te vinden. De eerder opgedane ervaring van Maaike met het inkopen van kleding was zeer welkom en super handig. Zo corrigeerde ze bijvoorbeeld mijn woordkeus. Zo zit er een groot verschil in ‘ik wil iets gelijkwaardigs aan’, of ‘dit is wat ik wil’. Net dat verschil waardoor er niemand wordt uitgesloten.”