Duurzame diesel voor de toekomst

Een raamovereenkomst met één leverancier voor de levering van diesel voor het wagen- en machinepark van de gemeente De Ronde Venen. Dit klink als een relatief eenvoudige aanbesteding. Het verzoek was echter om bij de aanbesteding vooral aandacht te hebben voor duurzaamheid. Duurzame diesel dus.

“En voor dat duurzaamheidsaspect, daar kwam de expertise van Stichting RIJK om de hoek kijken,” vertelt projectleider Henk Dalebout (Adviseur Beheer Openbare Ruimte bij de gemeente). “De overstap naar een nieuwe leverancier hoeft niet gecompliceerd te zijn, maar wanneer je het omdraait en op zoek gaat naar een nieuw product, dan is dat toch een ander verhaal.”

Niet aan besteed
Al veertig jaar werkt Dalebout voor De Ronde Venen. Hij kent het klappen van de zweep en weet hoe de hazen lopen. “Aanbestedingen vind ik lastig. Vooral omdat ik liever let op kwaliteit en service en minder op de cijfers.”

Gelukkig voor Henk zijn aanbestedingen wel besteed aan RIJK inkoper Laura van Bergen. “Laura brengt veel kennis mee. Vanuit zichzelf én vanuit de organisatie. Neem het juridische gedeelte dat er bij een aanbesteding komt kijken, daar is zij heel goed in thuis.”

Laura ging op zoek naar eerdere cases binnen RIJK om ze te kunnen vergelijken. En ze ging op zoek naar alle verschillende mogelijkheden binnen de wereld van de diesel. ”Bij het startgesprek kreeg ik een flinke portie huiswerk mee van Henk,” vertelt ze. “Op basis van die input heb ik een marktanalyse gedaan. Hieruit kwam voort dat HVO100 (100% Hydrotreated Vegetable Oil) een zeer goede vervanger is voor standaard diesel. Deze ‘blauwe diesel’, zoals het ook wel wordt genoemd, is een duurzame, fossielvrije brandstof en een praktisch CO2-neutraal alternatief.”

Doen waar je goed in bent
Een tevreden Henk tot slot: “Vooraf had ik bij heel veel dingen niet stil gestaan. De vraag was in mijn ogen immers eenvoudig. Voor de complexiteit ervan was het fijn om terug te kunnen vallen op RIJK en in dit geval dus op Laura. Ik ben en blijf een praktijkman. Toen er uitgezocht moest worden of onze opslagtanks en wagens HVO100 technisch aan zouden kunnen, heb ik het uitzoekwerk gedaan. Dit project was simpelweg een samenwerking waarin we allebei hebben gedaan waar we goed in zijn.”

Meer weten over deze aanbesteding? Over hoe de ruim 28 voertuigen van de gemeente De Ronde Venen inmiddels allemaal als een zonnetje rijden op de duurzame diesel die ze tanken vanuit hun eigen bulktanks? Neem dan contact op met Laura. Ze vertelt je er graag alles over.