Goed onderbouwde besluiten

“Komen tot goed onderbouwde besluiten en de juiste uitvoering van wettelijke taken, dat is het doel van sociaal medische advisering”, legt RIJK inkoopadviseur Hanka Borst uit. Vanuit team Burger kent ze de ins en outs. “Aanbestedingen binnen het sociaal domein zijn veelal abstracter, toch zijn de gewenste resultaten gelijk. Namelijk inkopen met de juiste balans tussen rechtmatigheid en doelmatigheid.”

Gemeenten zijn sinds januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Inwoners kunnen bij hun gemeente voorzieningen aanvragen zoals leerlingenvervoer, gehandicaptenparkeerkaarten en -plaatsen. Dit is voor mensen die door ziekte of beperking hulpmiddelen of diensten nodig hebben om in het dagelijks leven te functioneren, zoals een traplift, invalide parkeerplek, thuiszorg of een speciale bril. De aanvragen zijn ongelooflijk divers.

De juiste wegen
Gemeenten moeten daarom inkoopprocedures starten en overeenkomsten sluiten voor deze voorzieningen. Hierbij moeten ze zich houden aan bepaalde regels. “Inkopen in het sociaal domein is nog niet zo heel lang geleden bij de gemeenten belegd”, licht Hanka toe. “We merken dat de know how op het gebied van de verplichte procedures soms ontbreekt. Wij weten de juiste wegen wel te bewandelen. Binnen RIJK hebben we inmiddels al een flinke dosis aan ervaring, kennis en kunde opgebouwd.”

En die juiste wegen zijn belangrijk, want inkopen voor het sociaal domein is geen eenvoudige zaak. De zorgmiddelen en -ondersteuning moeten kwalitatief goed, toegankelijk en beschikbaar zijn. Als inkoopadviseur moet je de strategische zorgdoelen van een gemeente goed kunnen vertalen naar een passende inkoopoplossing, vooral bij sociaal medische advisering (SMA).

Besluiten over aanvragen van burgers en heronderzoeken moeten zeer zorgvuldig onderbouwd worden vanwege het zorgvuldigheidsbeginsel in het bestuursrecht. Het is belangrijk om een juiste indicatie te stellen voor de burger én voor de gemeente; wat is echt nodig en wat kan eerst?

“Daarnaast is de prijs ook belangrijk”, licht Hanka toe. “Er wordt immers gemeenschapsgeld uitgegeven, en daar wil je zorgvuldig mee omgaan. Bovendien wil je voorkomen dat langdurige relaties tussen cliënt en hulpverlener worden verbroken, en zorgen dat flexibiliteit en continuïteit van zorg gewaarborgd blijft.”

Spoedige procedure
Uiteindelijk blijft de prioriteit het welzijn van de inwoners. Zij moeten via een soepele procedure bij de gemeente terecht kunnen om zo goed mogelijk te functioneren en participeren in het dagelijks leven.

Is het project succesvol aanbesteed, dan start wellicht nog wel de belangrijkste fase. Het contractmanagement. Ook daarin spelen Hanka en haar collega’s een rol: “Met het afsluiten van een contract ben je er nog niet. Het contract moet immers nageleefd worden. Dat monitoren wij, zodat de gemeente en dus de burger verzekerd is van een goed onderbouwd besluit en de juiste uitvoering ervan.”

Team Burger: Hanka Borst, Mirjam de Boer en Theo Termeer.