Inkoop in vogelvlucht voor studenten HvA

Inkoop is een vak. Een eeuwenoud vak. En een vak dat in bijna alle organisaties een belangrijke rol speelt binnen de dagelijkse bedrijfsvoering. “Niet zo gek dus dat onze minor Inkoop een populaire keuze is onder een zeer gemêleerde groep studenten van alle faculteiten,” zegt docent Marleen Holleman van de Hogeschool van Amsterdam. Samen met RIJK opleidingscoördinator Olaf Lugten begeleidt ze derde- en vierdejaars studenten die vanuit de minor stage lopen bij Stichting RIJK.

“Hogeschool van Amsterdam noemt het een bootcamp,” zegt Olaf. “In vier weken tijd laten we ze kennismaken met ons vak; het begeleiden en adviseren van aanbestedingstrajecten bij gemeenten. In de publieke sector hebben we namelijk te maken met aanbestedingen wanneer het gaat om een inkoopopdracht. Daarnaast geven we ze een concrete opdracht. De groep die net deze stage heeft afgerond, heeft een ‘factsheet GWW (Grond-, Weg- en Waterbouw)’ gemaakt. Hierin hebben ze de huidige markt in kaart gebracht en vragen beantwoord als: ‘Welke invloed heeft de situatie in Oekraïne op welke markten?’. Het resultaat is, voor ons als inkopers, een belangrijk document dat we gebruiken als naslagwerk bij onze aanbestedingen.”

Lading

Marleen: “Doordat de opdracht heel expliciet is, gaan de studenten echt in de praktijk aan de slag. Vanuit RIJK is de begeleiding groots. Ze zijn welkom op kantoor en er is altijd iemand aanwezig die ze vragen kunnen stellen. Bij de eindpresentatie is een afvaardiging van de directie en vanuit de groep inkopers aanwezig. Dit geeft lading aan de stage en je merkt dat dit bij de studenten een goed gevoel geeft. Wat ze doen heeft waarde en dan zet je toch net dat stapje extra.”

Aandacht

Olaf, die samen met zijn collega Joris Kuttschruitter de studenten begeleidt, vindt het niet meer dan logisch dat er vanuit RIJK veel aandacht en tijd is voor studenten. “Het is niet alleen leuk om je kennis en ervaring met de studenten te delen en ze te begeleiden en te coachen, het is ook leerzaam. Wanneer je zorgt voor de juiste voorwaarden, dan ontstaat er altijd iets goeds. Voor de studenten en voor RIJK zelf.”

De minor Inkoop en Supply management is onderdeel van de faculteit Logistiek. Een faculteit waar ze lesgeven volgens het principe van ‘High Impact Learning that Lasts (HILL)’, een leermethodiek die bij RIJK ook gebruikt wordt. “Dit is een leervorm die gericht is op het individu en gefocust op de praktijk,” legt Marleen uit. “Dat we bij RIJK welkom zijn voor deze korte ‘snuffelstage’, past heel goed. Het is ongelooflijk nuttig voor de studenten. Ze leren er veel over de praktijk. Vooral over wat het vak inhoudt en of het iets voor ze is. Dit heeft simpelweg impact op de verdere keuzes die ze maken.”

Baan

Zo noemt Marleen als een mooi voorbeeld Quinten Huberts. “Hij maakte kennis met RIJK via de bootcamp. Het vak en Quinten bleken een match en hij liep zijn vierdejaars afstudeerstage ook bij RIJK, om vervolgens niet meer weg te gaan. Hij is er nu werkzaam als Inkoopadviseur. Voor Sanne Wijzer gold het omgekeerde. Ze rondde de bootcamp met succes af, maar besloot verder te gaan in de private sector. Voor allebei heeft het dus echt iets opgeleverd.”

Trots

Marleen is een trotse docent. Olaf is een trotse begeleider. “We hebben daarnaast gemeen dat we onze kennis en ervaring graag met de jeugd delen, met de toekomst dus. Vanuit RIJK hopen we dat we nog vele studenten mogen verwelkomen.”