Team Burger: Laveren tussen wat moet en wat kan

Ze hebben allemaal een eigen specialiteit en tóch is er kruisbestuiving. Het is de kracht van dit, relatief, kleine team. Ze zijn goed in inhoudelijke kennis van zaken met elkaar delen. Net als het samen maken van de puzzels die trajecten binnen het sociaal domein vaak vormen. Puzzels die altijd gaan over de juiste zorg voor mensen. Bij dit team draait het om die mensen. En om maatwerk. Maak kennis met Team Burger. Verantwoordelijk voor inkooptrajecten binnen het sociaal domein en één van de drie bevlogen teams binnen Stichting RIJK.

“De term aanbesteding past eigenlijk niet bij de projecten die wij begeleiden,” begint Edwin Verdonk, senior inkoopadviseur en teamleider, wanneer hij team Burger voorstelt. “Het draait bij ons namelijk altijd om mensen. Het is lastig om daar een prijskaartje aan te hangen. Iets wat doorgaans bij pure aanbestedingen wel wordt gedaan. Wij vervullen voor onze klanten vaker de rol van sparringpartner, in plaats van die van louter inkoopadviseur.”

Persoonlijk
Collega Theo Termeer beaamt die woorden. “Wij kunnen niet zwart wit zijn of denken. Wij zijn op een persoonlijkere manier betrokken. In tegenstelling tot de andere RIJK teams, team Bedrijfsvoering en team Buurt, is niet de gemeente, maar zijn eigenlijk de inwoners onze klant. Onze aanbestedingen in het sociaal domein liggen vaak onder een vergrootglas, bijvoorbeeld in de media. En die aspecten maken je manier van werken en insteek toch net even anders.”

Laveren
Vraag je het team naar hun werkzaamheden, dan gaan ze op het puntje van hun stoel zitten en vertellen ze enthousiast. Mirjam de Boer heeft het meeste ervaring binnen dit team, het mooie aan haar werk vindt zij vooral de combinaties die ze moet maken tussen de inhoud en de kaders. Het laveren tussen wat moet en wat kan. “De jurisprudentie gaat razendsnel. Dit moet je bijhouden, hierin kun je eenvoudigweg niet verslappen. Tel hierbij op dat de politiek er vaak, logischerwijs, bovenop zit. Onze projecten hebben immers flink wat impact. Voeg dit samen en je zult zien, geen dag is hetzelfde en altijd onvoorspelbaar.”

Dana Teengs vindt het aanpakken en oplossen van de uitdagingen die het sociaal domein met zich meebrengt de meeste voldoening geven. “Binnen elk traject spelen ongelooflijk veel factoren. Het is een uitdaging elke keer opnieuw helder te krijgen waar de prioriteiten liggen. Zijn die duidelijk, dan is onze rol meedenken en alle opties laten zien. Hierbij putten we uit onze eigen opgedane kennis en ervaringen en de kennis die binnen RIJK voorhanden is. Vervolgens dragen we een oplossing voor het vraagstuk aan en gaan we aan de slag met de inkoopstrategie, gevolgd door een passende inkoop- of aanbestedingsprocedure.”

Kennissessie
Het liefste schuift het team overigens niet alleen aan wanneer de keuze voor een aanbesteding al gemaakt is, maar juist daarvoor. “We kunnen dan beter inspelen op de vragen die er leven binnen een gemeente,” zegt Dana. Onlangs besloot ze een kennissessie woningaanpassingen te organiseren. “Een flink aantal gemeenten vindt het lastig om het moment te bepalen waarop je een inkooptraject start. Je verlaat daarmee immers mogelijk de huidige werkwijze met je huidige leverancier. Een werkwijze die al jaren is ingebed binnen de organisatie. Met de kennissessie wilden we de drempels die er waren wegnemen. En dat is gelukt. Ervaringen werden uitgewisseld, kennis gedeeld en samenwerkingen aangegaan. Dit verdient wat ons betreft zeker een vervolg!”

Team Burger. Een team dat uitblinkt door hun kennis en ervaring, maar vooral door hun luistervaardigheid en kunde om in te spelen op de behoefte van hun doelgroep, mensen.

Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Lees dan het artikel over de dialoog gestuurde aanbesteding voor beschermd wonen in de Duin en Bollenstreek.

NB. Bij dit gesprek waren aanwezig: Dana Teengs, Edwin Verdonk, Gaby Sebel, Mirjam de Boer en Theo Termeer. Ewout de Vries en Hanka Borst waren er niet bij, zij maken team Burger in de praktijk compleet.