Lilian Döpp: ‘Alles begint met de medewerkers’

Bij RIJK is Lilian Döpp als lid van het managementteam verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en is ze hiërarchisch manager voor de medewerkers. Deze rollen vragen bij toerbeurt haar aandacht en soms komt alles samen. Daarbij begint en eindigt het voor haar bij ‘de spil van de organisatie’, ofwel: de mensen.

“Ik luister vooral naar wat medewerkers nodig hebben om professioneel en persoonlijk goed te kunnen functioneren. Daar voeren we het gesprek over. Je zult mij niet zo snel met mijn vuist op tafel zien slaan. Door aandacht en het creëren van processen volgen eenheid en rust. Plannen maak ik liefst op een A4’tje, met als insteek ‘na samenspraak vastleggen hoe we het gaan doen’.”

Wat heb je nodig?

Lilian startte eind 2018 met haar functie bij RIJK met een ronde langs alle medewerkers. “Ik was direct geraakt door de open gesprekken”, zegt ze. “Die oprechtheid leidde al snel tot inzichten en binnen een half jaar waren er drie belangrijke pijlers gerealiseerd waar we onze organisatie verder op konden bouwen: RIJK heeft sindsdien een goed functiehuis, evalueert trajecten met opdrachtgevers en heeft een opleidingscoördinator voor de medewerkers.

“Van stilstand word ik knorrig”

“Wanneer collega’s in dienst komen spreek ik hen maandelijks, samen met onze opleidingscoördinator. Deze gesprekken gaan over de inhoud van het werk, maar vooral ook over hun behoeften en functioneren. Waar lopen ze tegenaan, wat hebben ze van ons nodig? We merken dat transparantie en kwetsbaarheid belangrijke factoren zijn om maatwerk in de begeleiding te creëren. Bij de een ligt de vraag meer op de inhoud, bij de ander meer op het creëren van een vertrouwde leeromgeving. Ik vind het belangrijk om collega’s te kennen en te weten wat hen motiveert. Als ik overvallen word door een ontslagbrief van een collega heb ik ergens een afslag gemist.”

Na negen maanden in dienst geven nieuwe medewerkers een presentatie over alles wat ze geleerd hebben aan MT, senior adviseurs en de opleidingscoördinator. “Vaak hebben we momenten van kippenvel. Want het is niet alleen hét moment voor de betreffende collega om zich te presenteren, maar het is ook altijd positief verrassend en leerzaam voor alle betrokkenen.” Na deze negen maanden verschuift de begeleidingsfocus van de opleidingscoördinator naar een senior adviseur. Lilian: “Ik sluit vanaf die tijd elk kwartaal aan bij de gesprekken over workflow, balans – zakelijk en privé – en wat de medewerkers bezighoudt. Eens per jaar hebben we een ontwikkelgesprek. Hierin staat centraal wat iemand het liefste doet binnen het werkgebied en wat hij of zij als volgende ontwikkelstap ziet.

“Ik geloof niet zo in kaders, wel in potentieel”

Meerwaarde is wederzijds

Veiligheid binnen de organisatie is voor mij essentieel. Een plek waar we zorg dragen voor elkaar, waar je kunt groeien en waar je niet bang hoeft te zijn om verkeerde dingen te zeggen. Ik geloof niet zo in kaders, wel in potentieel. Mijn streven is dan ook om onze medewerkers zoveel mogelijk te laten ontwikkelen, ieder in een tempo dat past. Wanneer ik mogelijkheden voor hen zie, horen ze het zeker van me, en soms creëren we deze samen. Ik kijk bij nieuwe kandidaten niet zozeer naar hun cv maar vooral naar hun persoonlijkheid: wat brengen zij mee aan energie en hoe vullen zij RIJK aan. Zelfreflectie en eigenaarschap zijn daarbij de belangrijkste elementen.

Ik zie graag dat mensen zelf de regie nemen. Dat is goed voor henzelf, goed voor RIJK en goed voor gemeenten en andere partijen waarmee we werken. Wanneer iemand floreert, straalt dat ook af op de organisatie. Daarom is er bij RIJK veel mogelijk. Doordat we veel op afstand werken is een fijne landingsplek belangrijk. Die hebben we gevonden in het gemeentehuis van Heemstede. Op afstand staan we via de RIJK-app in verbinding en wisselen we dagelijks feitelijke en bijzondere nieuwtjes met elkaar uit. En onze digitale agenda’s staan natuurlijk voor elkaar open.

Ook waak ik voor een goede balans in werk-privé. Zo is incidenteel overwerken prima, maar als dit structureel wordt, trek ik aan de bel. Vakanties vier je met je dierbaren, niet met je laptop. En natuurlijk kun je ouderschap opnemen als dat een betere balans geeft. Wat ik belangrijk vind en ook uitdraag: ‘neem je verantwoordelijkheid en organiseer wat je daarbij nodig hebt’.

In beweging blijven

Mijn drijfveren zijn gebaseerd op ontwikkeling en beweging. Bij RIJK zijn we scherp op kwaliteit en op verwachtingen van onze opdrachtgevers, maar ook op behoeften van onszelf. Van stilstand word ik knorrig. Steeds zijn we bezig met een volgende stap. Gelukkig zijn we bij RIJK gezegend met een krachtige staf die goed meedenkt en niet bang is om het roer te pakken. Van alle kanten stroomt hier energie en is de daadkracht voelbaar. Ik vind het onvoorstelbaar hoe we dat ook tijdens de pandemie, toen we elkaar weinig zagen, hebben kunnen behouden. Iedereen bleef belangstellend en beschikbaar voor elkaar.”